Mentale-fitheid

Wat versta ik onder mentale-fitheid? De wijze waarop je tegenslagen kunt opvangen en met goede moed weer opnieuw kunt beginnen. Aan dat ene project, dat lastige gesprek met je collega of leidinggevende. In het Engels is daar een mooi woord voor: resillience: the capacity to recover quickly from difficulties; toughness. En hoe is het met jouw mentale-fitheid gesteld? De mijne wisselt nog wel eens. De ene dag voel ik me alsof ik de wereld aan kan en de andere dag wil ik het liefste met de dekens over mijn hoofd in bed blijf liggen.

Maar ja, dat gaat natuurlijk niet!

Op dagen dat ik me niet fit voel, probeer ik in ieder geval gezond te eten.
Voor mij betekent dit:
# weinig tot geen geraffineerde suikers; dus geen koekjes en snoep, maar een stuk fruit dat op de fruitschaal ligt of wat nootjes met een stukje pure chocolade (>72% cacao);
# begin de dag met een smoothie van appel en/of mango, blauwe bessen en/of boerenkool uit de vriezer, noten, havermout, havermelk en wat kokosmelk (als ik dat in huis heb);
# ’s avonds een maaltijd met verse groenten.

En, verder?

Vaak zit me dan ook mentaal iets dwars. Een deadline of een project waar ik tegenop zie. Wat mij helpt is een goed gesprek met mijn vriend of een goede vriendin.
En wat ik ook zeer waardevol vind, is een gesprek met mijn coach.
Het grote voordeel hiervan is:
# je kunt je verhaal kwijt op de manier die je wilt, zonder rekening te houden met gevoelens van mensen die jij kent;
# er komt een onbevooroordeelde reactie van de ander;
# er worden vragen gesteld die jij of je omgeving nog niet eerder heeft gesteld en die je aan het denken zet;
# je krijgt feedback op een respectvolle manier zonder je aangevallen te voelen.

Hoe vind je iemand die bij je past?

Onderzoek, kijk, ga in gesprek, maak kennis en voel of de persoon die je op het oog hebt, bij jouw past. Of deze persoon jou kan helpen bij de vragen die je hebt. Vraag naar de werkwijze, doe je eigen onderzoek. En als de eerste kennismaking niet het gewenste resultaat voor jou heeft, dan zoek je verder! Degene die jij afwijst, zal hier alle begrip voor hebben. Een coachrelatie valt of staat bij de klik die je hebt met elkaar.

Wanneer kom je kennismaken met mij?

Volg mij op Twitter en Facebook.